Lavazza kafa

Lavazza kompanija

Lavazza svoj istorijski put započinje davne 1895. godine u Torinu, kada je Luigi Lavazza otvorio malu prodavnicu specijalizovanu za prženje i prodaju kafe. 1927. godine firma se razvija u ono što danas znamo kao Luigi Lavazza S.p.A.

Vec četvrta generacija porodice Lavazza održava istoriju dugu 118 godina kombinujući kvalitet, originalnost i tradiciju.

Šezdesetih godina prošlog veka Lavazza izvodi malu revoluciju na tržištu kafe – počinje sa proizvodnjom vakum pakovanja! Stvorivši mogućnost da se svežina i kvalitet proizvoda čuvaju mesecima potpuno pridobijaju Italijanske potrošače. U Italiji Lavazza danas ima 45% učešća na tržistu, a 75% italijanskih porodica kupuje Lavaza proizvode.

Ovim otkrićem počinje i osvajanje svetskog tržišta, tako da danas ovu kafu možete popiti u više od 90 zemalja sveta.

Lavazza posebnu pažnju pridaje obrazovanju profesionalaca u oblasti pripremanja kafe i u tu svrhu je širom sveta osnovana mreža od 45 trening centara.

Zanimljivosti

  • Lavazza godišnje uveze više od 2.300.000 džakova kafe
  • U svetu se godišnje popije preko 400 milijardi šoljica kafe
  • U svetu se godišnje popije preko 14 milijardi šoljica Lavazza kafe
  • "Neka počne bal" govorio bi Emilio Lavazza kada bi probao nove mešavine kafe. Probao bi 20-25 šoljica kafe različitih mešavina i birao onu za koju bi osetio poseban ukus.
  • Johann Sebastian Bach je komponovao kantatu "Coffee" u čast ovom napitku
  • Honore de Balzac, francuski knjizevnik, kafu je smatrao vrstom inspiracije i dnevno je konzumirao i do 30 šoljica.
  • Iz samo jedne stabljike kafe donesene iz Pariza na ostrvo Martinique 1723. godine, za nešto više od pola veka razmnožilo se čak 18 miliona stabala kafe!
  • Najređa i najskuplja sorta kafe je Kopi Luwak. Proizvodi se na ostrvima Java, Sumatra i Sulavesi. Na ovim ostrvima žive cibetke, torbari koji se hrane plodovima kafe, pa ona nakon prolaska kroz njihov digestivni trakt dobija specifičan ukus. Polusvarena zrna se sakupljaju i od njih se dobija kafa bogatog ukusa i arome. Cena ove kafe se kreće i do 3.000$ za kilogram, a neke specijalizovane kafeterije šoljicu prodaju za 35,00 do 80,00$.
  • Po pričama, Ludwig van Beethoven je uvek koristio tačno 60 zrna kafe za jednu šolju tog napitka i uvek ih je brojao.