O kafi

Espresso kafa

Kaže se da je prva kafa napravljena tako što je preko nje prelivena voda da bi joj se povratila vlažnost...

Espresso kafa kakvu mi poznajemo svoj istorijsku put započinje 1884. godine kada je Italijan Angelo Moriondo patentirao aparat koji je kroz kafu propuštao vodu pod pritiskom i paru, dajući joj poseban ukus.

Prvi espresso aparat je napravljen u Francuskoj 1822. godine, a italijan Luigi Bezzera ga 1901. unapređuje. Desiderio Pavoni 1905. na osnovu postojećih nacrta započinje serijsku proizvodnju. Zahvaljujući visokim performansama aparata stvorena je mogućnost da se gostima ponudi uvek ista, kvalitetna kafa.

Obzirom na veličinu masine, nije bila pogodna za korišćenje u kući, pa se do 70-tih godina proslog veka espresso sluzio isključivo u kafetrijama. Ali vremenom, kako su aparati postajali manji, sve više ljubitelja espresso kafe svoj napitak priprema kod kuće i u firmama.

Postoje četiri svojstva koja espresso razlikuju od ostalih kafa – pena, aroma, ukus i miris..

Od svih vrsta najpoznatiji je mali espresso. Po pravilu se pije topao i iz jednog ili dva gutljaja.